Aktuálně

Promoce TEMA

 

Absolventi programu TEMA si převzali v Karolinu diplomy

 
Dvě absolventky a jeden absolvent magisterského programu Erasmus+ TEMA se 14. října ve středu dopo-ledne zúčastnili slavnostní promoce v pražském Karolinu, aby převzali diplo-my z Univerzity Karlovy.           
 
Zaslouženou radost z této události umocňuje skutečnost, že každý z absolventů již obdržel, nebo obdrží, ještě diplomy jiných univerzit. TEMA program zajišťuje Univerzita Karlova společně s univerzitou ELTE v Budapešti, pařížskou EHESS a Univerzitou v Katánii. Studenti progra-mu musí povinně absolvovat část svého studia minimálně na jedné další univerzitě, přičemž po úspěšném zakončení studia se stává absolventem všech univerzit, na nichž studoval.  
 
Zleva dr. Ondřej Vojtěchovský, prof. Luďa Klusáková, mgr. Katarina Puškarov, mgr. Tereza Horáčková, mgr. Miklós Tömöry, dr. Jaroslav Ira
 
Tereza Horáčková studovala dva semestry na FF UK v Praze. Jeden semestr strávila v Budapešti a jeden semestr v Paříži na prestižní École Hautes Etudes en Sciences Sociales. Na UK a EHESS také pokračuje od letošního roku v doktorském studiu. Svou diplomovou práci, jejíž hlavní vedoucí byla doc. Markéta Křížová, psala francouzsky a zabývala se v ní otázkou vietnamským imigrantů v Praze před rokem 1989 a krátce po něm.
Katarina Puškarov pochází ze Srbska a ve své diplomové práci, na kterou v Praze dohlížel dr. Ondřej Vojtěchovský, se zabývala problematikou colektivní paměti v soudobé srbské společnosti. Konkrétně zkoumala, do jaké míry byla paměť dvojího bombardování Bělehradu během druhé světové války oživena během bombardování Srbska ze strany vojsk NATO v letech 1998/1999. Vedle Prahy studovala Katarina ještě v Katánii.
Miklós Tömöry pochází z Maďarska, kde také strávil polovinu svého studia. Jeden semestr pobýval v Paříži a jeden semestr strávil v Praze pod vedením dr. Jaroslava Iry. Přestože se ve svém bádání soustředil na Budapešt v 19. století, ve skutečnosti se i on výrazně dotknul srbských dějin. Zabýval se totiž kulturním prostředím srbských studentů a elit žijících v Budě a Pešti.
 
 
Uvedení studenti však tvoří jen část letošních absolventů, kteří strávili alespoň jeden semestr svého studia v Praze. Jan de Jong, Alexandra Busescu a Ali Hatapci se bohužel nemohli dostavit na promoci, ať již kvůli velkému časovému vytížení či z důvodů vízové povinnosti. Na Juana Gabriela Ramirese Bolívara a Chanankan Nirudon promoce teprve čeká v prosinci.